AIDS

ΓΕΛ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ

ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013

Παρουσίαση Εργασίας με θέμα: Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Γνώση-Πρόληψη-Αντιμετώπιση

Μορφή επιδημίας τείνουν να πάρουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στους εφήβους, των οποίων η σεξουαλική δραστηριότητα αρχίζει όλο και σε μικρότερη ηλικία. Έρευνα, που έγινε στην Ελλάδα, αποκάλυψε ότι περίπου 60% των νέων, είχαν σεξουαλική επαφή, πριν την ενηλικίωσή τους. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, που διαμορφώνουν τη σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων εκτός της αναπτυσσόμενης αναπαραγωγικής τους ικανότητας. Ορισμένοι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες είναι η τάση τους να μιμηθούν τους ενήλικες, η έντονη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης διάφορων σεξουαλικών προτύπων και η απουσία πληροφόρησης.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, 25% των σεξουαλικά ενεργά εφήβων θα μολυνθούν από κάποιο εκ των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων. Το πρόβλημα  γίνεται εντονότερο από το ότι ένα σημαντικό ποσοστό από τους εφήβους αυτούς θα παραμείνει ασυμπτωματικό, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά στη διατήρηση της υψηλής συχνότητας των σεξουαλικών νοσημάτων, μεταξύ των εφήβων, έτσι τονίζεται η ανάγκη του συστηματικού προληπτικού ελέγχου σε όλους τους σεξουαλικά δραστήριους εφήβους. Οι συχνότερα σεξουαλικά μεταδιδόμενοι λοιμώδεις παράγοντες είναι ο γονόκοκκος, ο απλός έρπης, ο ιός HIV, η ηπατίτιδα Β, τα χλαμύδια, η τριχομονάδα, η candida και ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων.

Στην εργασία που παρουσιάζεται περιγράφονται τα κυριότερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ποιοι μικροοργανισμοί τα προκαλούν , ποια η συμπτωματολογία τους αλλά και ποιοι είναι οι κυριότεροι τρόποι αντιμετώπισής τους.

Επιμέλεια: Παππά Ελένη ΠΕ0402 Χημικός

AIDS.pdf